Komputer startuje. Jednak dlaczego niema obrazu na monitorze?

Ostatnio miałem przypadek dość trywialny aczkolwiek warty zwrócenia na niego uwagi. Mianowicie komputer został odpięty od kabli oraz monitora celem przeniesienia na inne miejsce. Po ponownym podłączeniu komputera już na nowym miejscu okazało się, że nie wyświetla obrazu na monitorze. Słychać jednak, że komputer uruchamia się prawidłowo tj. wentylatory startują a biper daje prawidłowy sygnał oraz słychać dźwięk przy wejściu do systemu.

Jak już wspomniałem rozwiązanie problemu było proste. Mianowicie kabel VGA od monitora został podłączony do złego portu. Komputer posiadał dwie karty graficzne. Jedną zintegrowaną w płycie głównej z portem VGA na BackPanelu, drugą w porcie PCI-e płyty głównej z portami DVI i VGA. Kabel monitora został podłączony do portu VGA na tylnym panelu który to się dezaktywuje w momencie podpięcia dodatkowej karty w porcie PCI-e płyty głównej. Aktywną kartą dającą sygnał na monitor jest właśnie karta zainstalowana w slocie.

BackPanel z portem VGA

BackPanel z portem VGA

Kabel do monitora VGA

Kabel do monitora VGA

Obudowa komputera  BackPanelem (żółty - port VGA zintegrowany) oraz portami karty graficznej DVI czerwony (dodatkowa karta)

Obudowa komputera BackPanelem (żółty – port VGA zintegrowany) oraz portami karty graficznej DVI czerwony (dodatkowa karta)

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *